Choroby

Artykuły

Witamina D i kwas foliowy mogą łagodzić przebieg astmy


Witamina D i kwas foliowy mogą łagodzić przebieg astmy

W pierwszym badaniu u 616 kostarykańskich dzieci w wieku 6 do 14 lat z rozpoznaną astmą przeanalizowano poziom witaminy D we krwi, poziom przeciwciał IgE (które odgrywają kluczową rolę w alergii), wyniki testów spirometrycznych (FEV1), stosowane leki oraz stopień kontroli astmy.
U 28% badanych stwierdzono niedobór witaminy D, który wyraźnie korelował z częstszymi przyjęciami do szpitala z powodu nasilenia objawów astmy, wyższym poziomem przeciwciał IgE oraz większą ilością zużywanych opakowań sterydów wziewnych, w porównaniu do grupy dzieci z prawidłowym stężeniem witamy D we krwi. Jeśli wyniki te potwierdzą się w większej grupie badanych – być może złagodzenie przebiegu astmy stanie się nowym wskazaniem do uzupełnienia poziomu wit.D u dzieci.

Z kolei amerykańscy naukowcy z Johns Hopkins School of Medicine, którzy przeanalizowali w latach 2005-2006 ponad 8 tysięcy osób w wieku 2 do 85 lat, poszukiwali zależności między stężeniem przeciwciał IgE, a stężeniem kwasu foliowego we krwi. Osoby z prawidłowym poziomem kwasu foliowego wykazywały niższy poziom IgE, a zatem były mniej narażone na reakcje alergiczne i zaostrzenia astmy, niż grupa osób ze zbyt niskim stężeniem kwasu foliowego.

Obydwa doniesienia sugerują, ze uzupełnienie poziomu wit.D i kwasu foliowego może łagodzić przebieg astmy i reakcji alergicznych.
Zanim dalsze badania potwierdzą to twierdzenie, warto pamiętać, że naturalnym źródłem kwasu foliowego są zielone liściaste warzywa (sałata, szpinak, szczaw), warzywa strączkowe, orzechy, żółtka jaj, natomiast witaminy D to ryby, wątroba, jaja, grzyby, tran…

Na podst.Am J.of Res and Critical Care Med. 2009, 179:765-771 oraz Journal of Allergy and Clinical Immunology 2009, May on-line