Choroby

Artykuły

Przychodzi Baba do lekarza - czat z ginekologiem


Przychodzi Baba do lekarza - czat z ginekologiem

26.06.2013 punktualnie o godzinie 18tej na pytania kilkunastu osób z naszej społeczności przez godzinę odpowiadała Pani Doktor Monika Przybyłkowska, specjalista ginekologii i położnictwa, zastępca ordynatora w Szpitalu Położniczo-Ginekologicznym w Warszawie przy ul. Madalińskiego 25.

Poniżej przedstawiamy zapis czatu, pytań i odpowiedzi uporządkowanych tematycznie. Ze względu na formę konwersacji odpowiedzi są krótkie i ogólne. W żadnym wypadku nie mogą być traktowane jako zalecenia lekarskie. Mają one charakter informacyjny i wszystkim nam pozwalają przybliżyć problemy kobiet z chorobami przewlekłymi, nigdy jednak nie zastąpią wizyty i lekarza ginekologa.

Antykoncepcja

Elizia90: Witam ;) Mam pytanie do Pani w sprawie antykoncepcji. Co Pani poleca najbardziej przy SM biorę lek Rebif i nie wolno mi zajść w ciąże. Z tabletkami to się trochę boje że mogę zapomnieć.

Konsultant Ginekolog: A ile Pani ma lat i czy Pani rodziła?

Elizia90: mam 23 lata i mam 19 miesięcznego synka.

Konsultant Ginekolog: Najrozsądniejszym wyborem jest wkładka domaciczna

Magdaa: Pani Doktor ja biorę trzy leki przeciwpadaczkowe keppra, lamitrin, topamax czy można stosować przy tym jakąś antykoncepcje, a jeśli tak to jaką?

Konsultant Ginekolog: Wkładka wewnątrzmaciczna Mirena działa mechanicznie i hormonalnie – miejscowo w macicy uwalnia hormony. Nie działa więc na cały organizm kobiety i minimalnie wpływa na przyjmowane leki, a one na nią. Poza tym nie trzeba o niej pamiętać (jak o pigułce), i m.in. dlatego ma najwyższą skuteczność. Jest to jednak duzy jednorazowy wydatek.

kama776_15: miała bym jeszcze jedno pytanie jaką najlepiej stosować skuteczną antykoncepcje przy padaczce

Konsultant Ginekolog: J.w. wkładka wewnątrzmaciczna Mirena

ewikam: Pani doktor, choruje na SM i zastanawiam się jaką antykoncepcję wybrać?

Konsultant Ginekolog: odpowiedź wyżej. Najlepiej wkładka domaciczna.

Osobną grupę pytań stanowiły wątpliwości chorych na SM dotyczące ciąży i porodu

puzon85: witam mam pytanie czy problemy z owulacja mogą być spowodowane SM?

Konsultant Ginekolog: Problemy z owulacją raczej nie wynikają z SM

chichotka: ja mam pytanie dot. porodu przy stwardnieniu rozsianym. Siłami natury, czy cięcie? Opinie są bardzo podzielone nawet wśród moich lekarzy. Mój ginekolog - mam wrażenie, że po prostu nie ma zdania, a neurolog jest zwolennikiem porodu siłami natury. Ja natomiast mam mnóstwo wątpliwości, najbardziej obawiam się, że fizycznie braknie mi sił aby urodzić samodzielnie oraz tego, że po takim porodzie nastąpi rzut wywołany dużym wysiłkiem, który uniemożliwi mi opiekę nad dzieciątkiem. Jaka jest Pani opinia?

Konsultant Ginekolog: Zdania faktycznie są podzielone. Ginekolodzy zawsze kierują się wskazaniami neurologicznymi. Czasami rodzimy naturalnie - generalnie jest to mniej obciążające niż cięcie cesarskie.

gosia_szalona: Witam, mam 45 lat, na SM choruję 11 lat i właśnie jestem w ciąży 15 tydzień. Martwię sie bo słyszałam ze przy tej chorobie nie można rodzić naturalnie tylko przy ogólnym znieczuleniu czy to prawda.

Konsultant Ginekolog: Można rodzić drogami natury, także w znieczuleniu zewnątrzoponowym porodu. Ale często – ze względu na męczliwość osób z SM – rozwiązuje się ciążę cięciem cesarskim. Wtedy bardziej wskazane jest znieczulenie ogólne niż te „w plecy”.

brzoskwinka: od 2009r mam zdiagnozowane SM, przez 3 lata brałam Avonex który ewidentnie mi pomagał, szczególnie było to widać w wynikach pierwszego rezonansu po roku przyjmowania leku. Potem wszystko było stabilne, rzuty słabsze. Od 3 tyg nie przyjmuję leków, po uzgodnieniu z lekarzem oczywiście, gdyż zdecydowaliśmy się z mężem na dziecko. Nie ukrywam że tj chyba najtrudniejsza decyzja w moim życiu, mam wiele obaw. Na co powinnam zwrócić uwagę przed zajściem w ciążę? Byłam już u ginekologa, ale ten wiedząc o mojej chorobie dał mi tylko skierowanie na badania czy nie mam różyczki i toksoplazmozy, jak bardzo powinnam dbać o siebie w ciąży, czy moja choroba może mieć wpływ na dzidziusia, no i jak rodzić... ale na to pytanie to już chyba padła odpowiedź. No i jak szybko zacząć ponownie przyjmować leki? Czy mam np zrezygnować z karmienia i dalej leczyć się Avonexem czy może innymi lekami. Słyszałam że leki po odstawieniu stają się nieaktywne z uwagi na przeciwciała jakie produkuje organizm. Jak sprawdzić czy dany lek jest dla mnie.

Konsultant Ginekolog: W ciąży osoby z SM czują się znacznie lepiej. Ciąża przebiega normalnie. Wykonujemy normalne badania jak u wszystkich ciężarnych. Nie musi się Pani specjalnie przygotowywać do porodu. Ustalicie z neurologiem i ginekologiem drogę porodu w zależności od Pani stanu. Co do karmienia piersią, korzystniej byłoby nie karmić i szybko brać leki.

siwamadame: Dzień dobry Pani Doktor. Mam pytanie o to, czy w moim przypadku radziłaby pani zajście w ciąże teraz, czy rozpoczęcie leczenie Interferonami?
Zdiagnozowano u mnie SM na wiosnę 2013. Mam 32lata. Miałam już dwa łagodne klinicznie rzuty (tylko lekkie zawroty głowy i przy drugim rzucie mrowienie-drętwienie w stopach). Aktualnie po solu-medrolu objawy przeszły. Mam ponad 15 zmian w badaniu MRI głowy (część aktywne) i 2 zmiany nieaktywne w MRI kręgosłupa szyjnego. Odstęp pomiędzy tymi rzutami to 2miesiące, mimo podania przy pierwszym rzucie Solu - w drugim MRI głowy przy drugim rzucie, są już nowe zmiany w nowych częściach mózgu.
Lekarze raczej radzą podjęcie leczenia, a ja z uwagi na mój wiek, i na to, że akurat przed moim zachorowaniem już podjęliśmy decyzje o staranie o dziecko, mam bardzo poważną decyzję do podjęcia i nie wiem jeszcze co mam zrobić.
Bardziej jestem skłonna starać się teraz dalej o ciążę, a potem leczenie jak się uda, albo nie; a nie rozpoczęcie teraz leczenia a potem jego przerywanie.
Wiem, że to trudne bardzo pytanie

Konsultant Ginekolog: Doradzam kontynuacje leczenia. Jest Pani jeszcze młoda i przerwanie leczenia przy aktywnej chorobie może mieć złe skutki

siwamadame: Ja jeszcze leczenia nie rozpoczęłam. To świeża sprawa. Nie wiadomo jak zareaguję na leczenie. A jeśli w kolejnym rezonansie wyjdzie, że te zmiany się wygaszają i nie powstają nowe, to czy wtedy ewentualnie próbować z ciążą, i nie rozpoczynać leczenia ?

Konsultant Ginekolog: Jeśli teraz kwalifikuje się Pani do programu lekowego ( do którego tak trudno w Polsce się dostać) - proszę korzystać i odłożyć ciążę ..

batorynka: Mam 34 lata, od 9 lat choruje na sm, miałam kilka rzutów - w tej chwili wszystko jest ok. Jestem po 3 letniej kuracji betaferonem a od 2010 roku uczestniczę w badaniu klinicznym Baf312 czy w tej sytuacji mam jeszcze szanse aby starać się o dziecko czy to już za duże ryzyko?

Konsultant Ginekolog: Po zakończonym leczeniu - jak najbardziej proszę próbować.

Elwi84: Dzień dobry:) Chciałam zapytać jakie są przeciwwskazania do zajścia w ciążę dla kobiet chorych na SM?

Konsultant Ginekolog: Aktywny rzut choroby oraz trwająca terapia lekami biologicznymi (bo nie ma danych klinicznych czy nie szkodzą dziecku).

Wpływ leków przyjmowanych z powodu choroby przewlekłej

Justyna_ns: Czy Metotreksat nasila krwawienia miesiączkowe??

Konsultant Ginekolog: Przy mniejszej ilości płytek krwi, miesiączki mogą być obfitsze. Na pewno ma Pani sprawdzaną co jakiś czas morfologię, trzeba spojrzeć na ilość płytek krwi.

kama776_15: chciała bym jeszcze zapytać czy zespół policystycznych jajników oraz padaczka i leki depakina i kepra mogą prowadzić do niepłodności

Konsultant Ginekolog: Padaczka i leki przeciwpadaczkowe nie sa przyczyną niepłodności. Przy zespole policystycznych jajników MOGĄ być problemy (ale nie muszą) z zajściem w ciążę.

jula24: Witam Czy mam szanse jeszcze urodzić zdrowe dziecko. Choruję od 12 roku życia na padaczkę. Byłam 3 razy w ciąży. Pierwszy synek miał wady cewy nerwowej i zmarł. Brałam wówczas depakine. Następną ciążę poroniłam w 12tygodniu, serduszko przestało bić. W 2011 roku urodziłam bliźnięta w 30tygodniu ciąży, niestety pomimo wszystkich badań prenatalnych, które nic nie wykazały Julcia zmarła po dwóch dniach. Sekcja wykazała niedorozwój lewej komory serca. Biorę leki keppra 500x3. Synek był zdrowy, ale przez wcześniactwo choruje na retinopatię wcześniaczą. Mam już 37lat i wszystkie badania genetyczne nic nie wykazały. Czy ja mam szansę jeszcze na zdrowe dziecko, bo chciałabym jeszcze rodzeństwo dla mojego Dawidka?

Konsultant Ginekolog: szansa jest zawsze, ale Pani historia wskazuje, że leki które Pani brała uszkadzały dzieci. Tylko bardzo przygotowana ciąża - przestawienie na najniższe dawki jednego a nie wielu leków - daje szansę. Ale ryzyko kolejnego uszkodzonego dziecka jest wysokie.
Ma Pani bardzo trudną sytuację i wiele Pani przeszła. Ma Pani jednak zdrowe dziecko - to dużo.

odlotowa_rowerzystka: A ja mam takie pytanie. Biorę topamax, tegretol, convulex lit i fluoksetyne. Zauważyłam że tyję na brzuchu i pojawia się nadmierne owłosienie na udach i na brodzie. Czy może to mieć związek z lekami, które biorę?

Konsultant Ginekolog: Tak, może mieć związek, ale bywają też niezależne zaburzenia związane z nadmiarem męskich hormonów

kama776_15: chciała bym zapytać panią doktor czy napady padaczkowe mogą rozregulować cykl miesiączkowy

Konsultant Ginekolog: Napady jako takie - nie. Leki przeciwpadaczkowe - tak.

evaw20: jak ma przygotować się do ciąży osoba chora na epi? Chodzi mi jakie badania wykonać, jak długo przed zacząć brać kwas foliowy bądź inne leki? jak postępować w czasie ciąży, na co zwrócić uwagę? jakie badania należy wykonywać częściej niż zdrowe kobiety

Konsultant Ginekolog: odpowiedź wyżej - zwykłe badania, tylko większa dawka kwasu foliowego i oczywiście PLANOWANIE poczęcia po zmianie leków z neurologiem

Padły również bardzo ważne pytania od osób z problemami psychicznymi

kobietka: ja mam pytanie , czy Pani Doktor spotkała się może z przypadkiem kobiety chorej na schizofrenię będącej w ciąży ?

Konsultant Ginekolog: Tak, ale prowadziłam tą ciążę w ścisłej współpracy z psychiatrą.

kobietka: czy poród w przypadku kobiety chorej na schizofrenię wiążę się z ryzykiem wystąpienia depresji poporodowej?

Konsultant Ginekolog: Tak, z wyższym ryzykiem

Izabela: Czy przy depresji czy chorobie dwubiegunowej też?

Konsultant Ginekolog: Tak, większe niż w populacji "zdrowej"

RitaRita: Czy stałe przyjmowanie leków, takich jak depakine, Tegretol, Lamitrin oraz leków przeciwdepresyjnych może spowodować większą podatność na różnego rodzaju zapalenia pochwy lub grzybice ??

Konsultant Ginekolog: Nie.

kobietka: ja mam jeszcze pytanko w imieniu kobietek chorych na choroby psychiczne , czy należy w czasie ciąży u takiej kobiety częściej chodzić na kontrole do lekarza psychiatry?

Konsultant Ginekolog: To zależy od Pań stanu psychicznego i zaleceń psychiatry.

kobietka: Mam jeszcze takie pytanko choruję na schizofrenię i planuję ciążę czy w związku z tym, że przez 2 lata przyjmowałam leki od lekarza psychiatry dokładnie abilify, (obecnie ten lek odstawiam na czas ciąży) powinnam zrobić jakieś badania przed zajściem w ciążę? Na przykład badania hormonalne?

Konsultant Ginekolog: Przed zajściem w ciążę warto zawsze sprawdzić przeciwciała w kierunku toksoplazmozy, cytomegalii, różyczki i poziom cukru. Żadne hormony nie są potrzebne. Trzeba jeść kwas foliowy 0,04 na dobę

aga_myszka: Dzień dobry. Mam 22 lata i nie byłam jeszcze nigdy u ginekologa. Choruję na depresję z silnymi stanami lękowymi, m.in. panicznie boję się rozbierać przy kimś. Nie wydaje mi się, żebym miała jakieś problemy w sferze intymnej. Czy mimo to powinnam pójść na kontrolną wizytę do ginekologa? Jak przełamać lęk i opór przed taką wizytą?

Konsultant Ginekolog: Pierwsza wizyta nie zawsze musi wiązać się z badaniem, a może tylko z rozmową. Będzie Pani mogła poznać lekarza i zdecydować czy chce Pani przyjść na kolejną wizytę. Ale wybrać się pora

lania29: A jeśli chodzi o temat porodu to czy osoba taka jak ja z dwoma chorobami z epilepsją i po incydencie psychicznym może urodzić zdrowe dziecko

Konsultant Ginekolog: oczywiście tak.

Izabela: Kolejne pytanie naszej koleżanki: Brałam długo Depakinę 1300 i Efektin 150. Ze względu na problemy z miesiączką ( raz na ok. 4 miesiące) odstawiłam jakieś pół roku temu Depakinę. No ale nadal nie jest tak jak powinno być. USG w porządku, hormony też. Czy to może być jeszcze wina Depakiny? Czy coś mogę jeszcze zrobić?

Konsultant Ginekolog: Regularne miesiączki w przypadku choroby przewlekłej są pewnym luksusem. Jeśli są regularne to dobrze, a jeśli nie - to trudno. Cel leczenia jest inny.

Pytania dotyczące menopauzy

Justyna_ns: Ja mam następujące pytania : kiedy należy wdrożyć zastępczą terapię hormonalną?? jak długo powinna trwać? czy nie będzie kolidowała z MTX?? chodzi mi okres menopauzy

Konsultant Ginekolog: wskazaniem do wdrożenia HTZ są tzw. objawy wypadowe (uderzenia gorąca, złe samopoczucie, problemy ze snem itd). Miesiączki mogą być jeszcze regularne. Prowadzący ginekolog powinien zlecić badanie FSH celem oceny funkcji jajników i wtedy zadecyduje. HTZ nie koliduje z metotreksatem

Izabela: pytanie od jednej z naszych użytkowniczek - czy leki przeciwpadaczkowe mogą przyśpieszyć menopauzę?

Konsultant Ginekolog: Wszystkie przewlekłe choroby mogą przyspieszyć wystąpienie menopauzy. Leki jako takie – nie.

Justyna_ns: jak długo powinna trwać terapia hormonalna w okresie menopauzy?? jakie zaleciłaby Pani Doktor przykładowe leki??

Konsultant Ginekolog: Dziś uważamy, że jeśli kobieta czuje się dobrze i ma prawidłowe wyniki mammografii to może brać HTZ do końca życia.

Justyna_ns: czy terapia hormonalna ma skutki uboczne?

Konsultant Ginekolog: Hormonalna Terapia Zastępcza po menopauzie może - jak każde przewlekłe leczenie - mieć skutki uboczne. To długi temat na rozmowę z Pani ginekologiem

Krysia: Witam, choruję na epi, toczeń i APS. W wyniku leczeniu straciłam okres w wieku 45 lat. Obecnie ginekolog stwierdziła "atrofię", stosunki są prawie niemożliwe tak bolesne. Hormony odpadają. Jak sobie radzić - mam 51 lat.

Konsultant Ginekolog: Są globulki bez hormonów, ale z kwasem hialuronowym poprawiającym trofikę pochwy : Cicatridina, Hydrovag, Mucovagin - bez recepty można bezpiecznie używać. Świetny jest też krem dopochwowy Vitagyn-C

Część pytań miała charakter ogólny, nie związany z chorobą przewlekłą

wiosenka: Pani Doktor , dlaczego kobiety w wieku 50-60 dostają takie skierowania na bezpłatne badania mammografii a nam kobietom w wieku 30-40 nie należy się ?

Konsultant Ginekolog: Wiąże się to z częstością zarachowań na raka piersi wyższą po 50 roku życia, oraz z budową piersi (piersi kobiet przed 40tką lepiej bada się w USG). Pomiędzy 50-69 rokiem życia na mammografię chodzimy bez skierowania w ramach NFZu. Poza tym okresem skierowanie na mammografię może wystawić każdy lekarz. Przed 50 rokiem życia u pacjentek bez obciążeń rakiem piersi w rodzinie mammografię wykonujemy tylko przy złym wyniku USG piersi lub specyficznej budowie biustu. Decyduje radiolog

RitaRita: Pani Doktor, a proszę mi jeszcze powiedzieć, czy grzybicę można "złapać" na basenie ?? A drugie pytanie czy grzybica może przechodzić i pojawiać się samoczynnie, czy powtórne pojawienie się grzybicy to wynik po prostu jej nie wyleczenia ??

Konsultant Ginekolog: Grzybicę można "złapać" na basenie. Może ona ustępować i pojawiać się sama. Przy nawracającej grzybicy (więcej niż 4 epizody w roku) mamy specjalny schemat leczenia doustnego.

wiosenka: Pani Doktor mam 40 lat. To chyba już za późno na ciążę?

Konsultant Ginekolog: 40 lat to trochę późno, ale sytuacja nie jest beznadziejna ;)

wiosenka: Beznadziejna tzn. jak to mam rozumieć?

Konsultant Ginekolog: NIE jest beznadziejna, tzn. można próbować

lania29: Odnośnie tematu hormonów męskich jeśli ma się ich za dużo to badanie jakich hormonów trzeba wykonać??

Konsultant Ginekolog: Jest ich sporo i najlepiej, żeby endokrynolog zadecydował, które lepiej zrobić. Ta diagnostyka powinna być profesjonalna. Po co wydawać pieniądze na niepotrzebne badania?

Justyna_ns: mam jeszcze takie pytanie, jeśli w mammografii wyszedł niewielki torbiel czy powinnam się martwić?

Konsultant Ginekolog: Nie trzeba się martwić, ale być może dodatkowo trzeba by zrobić USG piersi, a czasem biopsję cienką igłą.

Justyna_ns: torbiel w lewej piersi na godzinie 9 kragła zmiana dobrze ograniczona

Konsultant Ginekolog: Wielkość torbieli nie ma znaczenia, tylko jej wygląd w USG

Yvonne: Witam, chciałabym zapytać o to czy nadżerkę się usuwa? Słyszałam, że lepiej zostawić i w razie czego usunąć ją dopiero po przebytej ciąży. Czy to prawda?

Konsultant Ginekolog: Nadżerka u młodych kobiet jest zmianą fizjologiczną. Usuwamy (tzn. mrozimy lub wypalamy laserem) tylko jeśli nadżerki są bardzo rozległe i wywołują nawracające stany zapalne.
Natomiast zaburzenia flory bakteryjnej wyrównujemy probiotykami dopochwowymi, które są bez recepty (np.Lactovaginal, Trivagyn, Lacibius Femina itp.) Trzeba kupować najtańsze. Nie jest niezbędna wizyta kontrolna po takim leczeniu

kama776_15: witam panią doktor chciała bym się zapytać co może oznaczać krwawienie gdy nie występuje miesiączka czy takie krwawienia mają związek z padaczką oprócz tego choruje na zespół policystycznych jajników

Konsultant Ginekolog: krwawienia międzymiesiączkowe mogą mieć wiele przyczyn. Raczej nie są związane z lekami przeciwpadaczkowymi i powtarzające się wymagają konsultacji ginekologa.

agatka_c: Witam. Chciałam zapytać o astmę i alergię. Czasem lekarze zalecają profilaktycznie bardzo restrykcyjną dietę kobiety w ciąży, żeby uchronić dziecko przed alergią. Czy uważa Pani, że to ma sens?

Konsultant Ginekolog: : Dieta w ciąży to dziś modny temat. Chyba nie jesteśmy w stanie przy pomocy diety w ciąży uchronić dziecka przed alergią.

Dziękując bardzo za poświęcony nam czas Pani Doktor Monice Przybyłkowskiej mamy nadzieję na ciąg dalszy. Widząc zaangażowanie zarówno pytających jak i obserwatorów czatu była to bardzo ważna rozmowa…

Zapraszamy do zakupu poradnika "Kobieta i SM" w naszej księgarni napisanego przez trzy lekarki: neurologa, ginekologa i anestezjologa.